Valentijn, het kan ook anders, toch?

Vaak verguisd als té commercieel, onecht, een dag van ’big business’: Valentijnsdag op 14 februari. Toch zou ik hier willen pleiten voor een nieuwe aanpak: een werelddag van Liefde. Niet enkel voor je dierbare partner of vrienden, maar voor allen die in je leven zijn (of waren) en die je een sprankel of meteen een hele karrenvracht liefde brengen. Laat het vooral geen SAD worden, een ’Single Awareness Day’…

Valentijn had in oorsprong weinig te maken met de mollige cupidootjes, de kwistige hartjes en nog veel minder met een romantische sfeer.

De geschiedenis van Valentijnsdag en de patroonheilige blijft nog altijd wat mysterieus, maar in de meeste artikels erover duiken steevast christelijke en heidense (Romeinse) elementen op.

Toch liever vrijgezellen…

Zo is er de legende uit de 3e eeuw van een Romeins priester Valentinus onder het bewind van Claudius II.
De keizer besloot om het huwelijk af te schaffen voor jonge mannen; vrijgezellen zouden immers betere soldaten zijn, indien ze niet de sores van vrouw, kinderen en familie kenden.

Valentinus vond dit maar niks en ging door met inzegeningen, maar werd dan toch gevat en op keizers bevel geëxecuteerd op 14 februari 269.

Lupercalia

In andere geschriften gaat men ervan uit dat het feest van 14 februari door de kerk ’verchristelijkt’ werd, om het Romeinse feest ’Lupercalia’ van heidense gebruiken te ontdoen.
Lupercalia was gewijd aan Faunus, de god van de (vruchtbare) landbouw en Lupa, de moeder van de stichters van Rome.

Met huidstriemen van de geofferde geit en hond, gingen naakte mannen de straat op en sloegen de vrouwen ermee, met de bedoeling ze vruchtbaar te maken. Later op de dag was er een soort ’matchmaking’ lotto: in een urne waren de namen verzameld van huwbare vrouwen; op die manier werden er koppels gevormd, voor de duur van het feest of soms langer.

Van je Valentijn…

Een derde legende – en die spreekt mij het meeste aan – vertelt over een zekere Valentijn die meehielp om christenen uit de barre Romeinse gevangenissen te ontsnappen.
Toen hij hierdoor zelf in de gevangenis belandde en wachtte op terechtstelling, schreef hij een afscheidsbrief aan zijn geliefde en ondertekende hij met: ’Van je Valentijn’.

De eerste historische vermelding van Valentijnsdag in de romantische literatuur stamt uit het werk van Chaucer (1382) en nog later, in 1600, liet Shakespeare in zijn ’Hamlet’ Ophelia het volgende zingen:

Tomorrow is Saint-Valentine’s Day
All in the morning betime
and I a maid at your window
to be your Valentine

Wat kristallen dan te maken hebben met Valentijnsdag?

Heel veel kristallen, om niet te zeggen alle, vibreren op de hoogste frequentie van Liefde. Zij komen in die zuivere ingesteldheid naar je toe. Aan jou om er oog voor te hebben, voeling mee te krijgen, en op die manier – ook buiten 14 februari om – liefde in je leven te verwelkomen.

Vooral roze-rode en groene stenen resoneren het beste met het liefdes-energiecentrum van je lichaam: je hart.
Hieronder een paar stenen die je altijd in huis kan hebben of bij je dragen:

Rozekwarts

Is dé steen van onvoorwaardelijke liefde. Hij maakt je duidelijk dat je het waard bent om liefde te ontvangen.

Aventurijn

Is een steen die liefde, overvloed en geluk brengt. Hij stimuleert je zelfvertrouwen en is een sterke bondgenoot als de tijd er is om een nieuwe liefdesrelatie aan te gaan.

Rhodocrosiet

Zijn boodschap is: ’Houd eerst van jezelf, en dan komt alle liefde naar je toe’.

Rhodoniet

Helpt je de eventuele bittere pijn van vroegere relaties los te laten, je vergevend op te stellen en nieuwe liefde toe te laten.

En verder nog:Prasioliet (groene amethist), Chrysopraas, Smaragd, Robijn, Jade …

We kunnen Valentijnsdag inderdaad anders dan anders invullen en dieper beleven.
Zo sluit ik graag aan bij het initiatief van Jonathan Goldman & The Sound Healers Association.

Hij verspreidt de uitnodiging om op 14 februari 2023- om 12 u. ’s middags in je eigen tijdzone – met behulp van de ’AH’-klank onze Moeder Aarde en Al Wat Leeft een mooie, vrede- en liefdevolle Valentijn toen te wensen.
Hij noemt dit gebaar en deze connectie met al wie eraan deelneemt, terecht ’a sonic Valentine to Mother Earth’.

Je kan er meer over lezen op www.worldsoundhealingday.org en zijn oproep kan je beluisteren en bekijken op  https://youtu.be/7oDBNULBt0E

En … lieve Lezer, ik zie je graag!

http://youtu.be/nk6r41zbNJc

Monique De Schamphelaere

Jouw privacy is belangrijk

Cookies en soortgelijke technologieën worden op deze sites gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, productfuncties aan te bieden en te verbeteren en om het verkeer op deze site te analyseren door OnCrystalWings.
Meer details vindt u hieronder. Door gebruik te blijven maken van deze site en diensten, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies en soortgelijke technologieën.