Shungite… kostbaarder dan goud?

Shungite – op zijn zachtst uitgedrukt nog altijd een wat mysterieuze steen, zelfs al wordt zijn ’leeftijd’ geschat op meer dan twee biljoen jaar.
Veel lectuur erover, bijna altijd in superlatieven geprezen. Ook aandacht en research uit wetenschappelijke hoek, en hier ook veelbelovende bevindingen.
Is of wordt Shungite dé steen voor de toekomst?

Beweren dat ik geen kristallen bol heb, zou ver naast de waarheid zitten. Toch schat ik de kwaliteiten van deze steen met een Russisch tintje erg hoog in. Daarom zet ik hem hier in de kijker.

Shungite is zeldzaam en wordt slechts op één plaats gevonden: in de Karelia-regio van Rusland, tegen de grens met Finland en de Witte Zee. Het werd voor het eerst ontdekt in een kleine nederzetting, Shun’ga. Vandaar de naam.

Fossiel of E.T.?

Over hoe de steen aan land kwam, zijn de meningen uiteenlopend.
Sommigen menen dat hij in aloude oceanen gevormd werd, door gefossiliseerde micro-organismen; anderen beweren dat hij meegebracht werd door meteoor-inslag.
Of het werkelijk nodig is dit met precisie vast te stellen, is nog de vraag.
Belangrijker is te weten dat Shungite als enige steen een natuurlijke bron van fullerenen bevat, en dat dit hem zo uniek en interessant maakt voor wetenschappers, de industrie, de medische wereld én het welzijn van iedereen.

Koolstof en fullerenen

Hoewel de inwoners van Karelia gedurende honderden jaren gebruik maakten van de helende eigenschappen van Shungite, zonder zelfs enige notie te hebben over het waarom en hoe, duurde het tot 1985 vooraleer wetenschappers er fullerenen in ontdekten.
In 1996 kregen de wetenschappers Robert Curl, Richard Smalley en Harold Kroto er zelfs de Nobelprijs Scheikunde voor.
Shungiet bestaat hoofdzakelijk uit koolstof, net zoals diamant en grafiet.
Fullerenen zijn verschijningsvormen van koolstof, uit koolstof bestaande moleculen in de vorm van een holle bol. In de wandelgangen worden ze ’buckyballs’ genoemd.
Fullerenen zijn vooral anti-oxydant en verminderen dus de concentratie van vrije radicalen.
Een gebrek aan anti-oxydanten en een opeenstapeling van vrije radicalen kan leiden tot een algemene verzwakking van het lichaam, vernietiging van cellen, vlugge veroudering, hartaanval, schade aan de huid, kanker…
Vrije radicalen worden vooral veroorzaakt door straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen aan voeding, overbelasting, stress, zware metalen.
Iedereen weet wel van het bestaan af van anti-oxydanten, en gebruiken ze bijna dagelijks, soms in natuurlijke vorm via voeding (knoflook, brocolli…) en nemen de nodige vitamines of supplementen.
In Shungite zijn die stoffen dus natuurlijk aanwezig.

Russische ervaring

De helende eigenschappen van Shungite werden al in 1700 erkend. Zo moest iedere soldaat in het leger van Tsaar Peter de Grote een stukje bij zich dragen en hiermee hun watervoorraad zuiveren. Op die manier wou hij dysenterie vermijden.
Rusland heeft vanzelfsprekend de langste ervaring in het gebruik van Shungite, zowel op medisch en ecologisch vlak. Overtuigd dat Shungite een ongelooflijk positieve bijdrage levert aan het fysische en psychische welzijn, werden eveneens Shungite-kamers ingericht.
De oudste kamer bevindt zich in een sanatorium in Petrozavodsk.
Andere vind je ook het Militair Ziekenhuis in St.-Petersburg, de gevangenis ’Matrosskaya Tishina’, waar de bewakers na een shift kunnen naartoe gaan.
De ’bekendste’ kamer is die van Beslan in Noord-Ossetia. Ze werd in 2006 gebouwd om de getraumatiseerde slachtoffers van een gijzelneming in een school te helpen bij de verwerking.
Tot mijn verrassing las ik ook dat Regina Martino, geo-bioloog en auteur van het boek ’La Shungite, énergie de vie’, in Parijs een Shungite-kamer ingericht heeft. Ik zal dus die kans niet lang laten liggen…

Volgens mij – en vele anderen – kan je shungite als een ’all-round’ helper beschouwen.
Je kan hem o.m. inzetten als:

 • anti-oxydant
 • pijnbestrijder (vooral bij aandoeningen van het skelet)
 • beschermer tegen schadelijke invloed van electro-magnetische velden
 • zuiverende kracht voor water
 • energie- en immuniteits-booster
 • detoxifiant….

Vooraleer ik hier de huis-, tuin- en keuken-tips rond het gebruik van Shungite neerschrijf, wil ik toch eerst de volgende disclaimer van On Crystal Wings neerzetten:

Energiewerk, energetische behandelingen en werken met helende kristallen of essentiële oliën kunnen nooit een vervanging zijn voor reguliere geneeskunde.
Ze werken ondersteunend en complementair in een holistisch zorg-plan. Heb je een ernstig gezondheidsprobleem, breng dan zeker een bezoek aan een arts.
Alle informatie op de site over de helende en metafysische eigenschappen van mineralen, kristallen en halfedelstenen en essentiële oliën is nooit bedoeld als diagnose of medisch advies, enkel als algemene informatie.

Draag een stukje Shungite bij je: in een broek- of vestzak, je handtas, een juweeltje. Houd de steen af en toe in je hand en ’proef’ de energetische uitstraling. Dit op zich is al een dagelijks meditatief moment. Laat je niet uit je lood slaan, mocht je niets ’voelen’. vertrouw erop dat Shungite zijn werk doet. Hij laat je bio-energetische systeem voortdurend aanpassen en neutraliseert iedere schadelijke interferentie.

 • Plaats een sierlijke vorm van Shungite (piramide – bol – kubus) in de plaats waar je het meeste verblijft: je woonkamer, je bureau, je werkplaats. De meeste vormen hebben een aanzienlijke reikwijdte; meestal ca. 3 m
 • In je slaapkamer kan een Shungite vooral schadelijke electro-magnetische velden neutraliseren, maar kan je ook zo’n boost geven, dat je nachtrust er onder lijdt. Laat hem dus in het gezelschap van seleniet of een andere rustgevende steen vertoeven voor een deugddoende nachtrust.
 • Plaats wat Shungite bij je elektrisch schakelbord, bij je microgolf-oven, je computer of laptop; kleef een plaatje op je gsm.
 • Bij kleine brandwonden of sneetjes die je in de keuken kan oplopen, houd je een Shungite op de wonde gedurende een tiental minuten.
 • Breng je veel tijd door in de wagen of aan je computer, dan kan een kussentje met Shungite soelaas brengen.
 • Drink geregeld water dat gezuiverd en opgeladen is met Shungite. Doe je het dagelijks, las dan eens een periode van 5 dagen in waarin je dat niet doet. Ook voor detoxificatie is dit aangewezen.
 • Heb je last van acné of een allergische huidreactie, drenk dan compressen in Shungite-water en breng de compressen aan op de huid. Je kan ook een bad nemen waarin je een tiental minuutjes vooraf een zakje met Shungite gelegd hebt.
 • Lage rugpijn, pijn aan schouders, knieën: maak gebruik van een ’back-onlay’ – ’shoulder-onlay’ of een dekentje. (zie foto hierboven)
 • Ook je kamerplanten kunnen een dosis Shungite gebruiken. Begiet ze af en toe met Shungite-water. In je serre of moestuin wat Shungite onder de grond mengen zal je plantjes ten goede komen.

Er zijn nog tal van toepassingen, en research naar Shungite zal er nog meer aan het licht brengen.
Ben je (nog niet) vertrouwd met Shungite, wees dan in het begin wat voorzichtig. Gebruik de Shungite-toepassingen niet té lang. Ook bij kinderen en huisdieren is enige voorzichtigheid aangewezen.

Monique De Schamphelaere

Geef een reactie

Jouw privacy is belangrijk

Cookies en soortgelijke technologieën worden op deze sites gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, productfuncties aan te bieden en te verbeteren en om het verkeer op deze site te analyseren door OnCrystalWings.
Meer details vindt u hieronder. Door gebruik te blijven maken van deze site en diensten, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies en soortgelijke technologieën.