Nieuwsbrief
Interesse in een geschenkenbon?

It’s that time of year again

Nog maar enkele dagen resten ons tot 21 december, de Winter-zonnewende of Winter Solstice. Velen bestempelen die tijd simpelweg als de kortste dag en de langste nacht. De triomf van het duister over het licht is echter van heel korte duur; van dan af neemt het licht en ook de warmte van de zon enkel maar toe.

De meeste tradities en vieringen rond die periode vinden hun oorsprong in die overtuiging: het licht wint het van het donker, het oude wijkt voor het nieuwe...

Sol Invictus

Door de eeuwen heen staan de terugkeer van het licht en het uitkijken naar het nieuwe telkens centraal in de mid-winter festiviteiten.

Zo vierden de Romeinen van 17 tot 24 december de ’Saturnalia’, genoemd naar Saturnus, die meestal afgebeeld werd als een sombere, oude man, een ’Vader Tijd’. Om die zware somberheid te overwinnen, werd er uitbundig gefeest, zelfs de sociale rollen van meesters en slaven werden omgedraaid.

De dag erna  - 25 december - was voor de kinderen: de ’Juvenalia’, de geboorte van een nieuwe zoon vierden.


Op 25 december werd ook de geboorte van de Perzische zonnegod Mithras gevierd, en in 274 voor Christus riep de Romeinse keizer Valerius 25 december uit als de geboortedag van de Onoverwinnelijke Zon, de Sol Invictus.

De geboorte van Christus situeerde zich tot de 4e eeuw niet op 25 december, maar op 6 januari.
Bij mijn zoektocht naar vieringen van midwinter, kwam ik merkwaardige overeenkomsten tegen van de christelijke traditie en Griekse en Romeinse mythologie.
In Egypte bracht de godin Isis haar zoon - zonnegod Horus ter wereld, terwijl alle lichten van de stad gedoofd werden. ’Licht van de wereld’ werd hij genoemd. Figuren van de zittende Isis die haar zoon Horus aan de wereld voorstelt, vertonen wel opvallende gelijkenis met beelden van Maria en haar zoon Jezus (zie foto).

 

Houd de lamp brandend...

Nog een aantal mooie licht-rituelen in Mid-winter zijn o.a. het joodse Hanukkah - lichtfestival, waarbij over een periode van acht dagen kaarsen aangestoken worden.
Ook onze adventskrans met de vier kaarsen tot Kerstmis vind ik een treffend ritueel.
Heel bijzonder is ook - nu een beetje vergeten - de Engelse, Ierse en Scandinavische traditie van de Kerstkaars. Die werd meestal door de oudste van de familie (de lichtbrenger) op kerstavond aangestoken, en dan telkens opnieuw gedurende de 12 dagen van de kerstperiode.

 

Er zijn nog tal van (vergeten) rituelen om licht te brengen, maar mag ik je uit eigen naam uitnodigen om tijdens de kerstperiode een lampje brandend te houden, voor jezelf, voor anderen, voor al wat leeft...?

webdesign by stardekk ×